2011. Nytt år. Nya möjligheter.

Publicerat: januari 8, 2011 i Uncategorized

Så sitter jag då här framför datorn för att äntligen få till en liten blogg om hur livet går. Ni som tittar till mig på båda ställena må förlåta mig –för nu kör jag samma inlägg på båda ställena!

Jag vet inte riktigt vad som hände när jag kom hem från Vidar. När jag var där var jag så sugen på att dela med mig av vad som hände. Skrivklådan forsade genom fingrarna och jag längtade efter att få rejäl tid att umgås med tangentbordet.  Väl hemkommen var det fullständigt omöjligt att samla ihop ord för att förklara vad de tre veckorna gjorde i mig. Jag har fortfarande inte den rätta känslan att beskriva det så det får anstå, åtminstone en tid framöver.

Snart-ska-den-dansas-ut! När jag kom hem till min verklighet igen var redan första advent förbi och julen kom fortare än jag fattade. Julen byttes till nyår och genast var treddondagen här. Nu har vi sopat bort spåren efter alla helger och vardagen nalkas. 

Nyårsdukning

 

Jag tycker att advent är en härlig tid, jag gillar att julpynta och tycker att det är härligt att fira in ett nytt år. Men nu är jag mätt på helger och firande för en ganska lång tid, det är ett som är säkert. På måndag återgår ordningen till den normala och jag har en massa vardagar för mig själv.

Det ska bli underbart!

Det beror inte på att jag inte gillar min familj, utan på att jag behöver ha det tyst omkring mig större delen av dagen för att kunna fungera någorlunda väl. Jag ser fram emot tysta dagar. Jag ser fram emot att kunna tänka en tanke klart, utan att bli avbruten av oplanerade ljud. Jag ser fram emot att kunna koncentrera mig, fri från ständigt pågående ljud som  tar min hjärna i anspråk.

När jag skriver detta inser jag hur knäpp jag egentligen verkar. Man kan tro att jag helst vore en ensam eremit i en jordhåla långt från all ära och redlighet. Det är inte riktigt sant. Jag tycker om att finnas i ett socialt sammanhang och jag tycker om att umgås med andra människor. Samvaro med andra är viktigt för mig, men jag klarar inte av för mycket i taget. Här gäller det att gilla läget och anpassa sig efter sina resurser. Nu har jag under lång tid bara gjort sådant som sitter i ryggmärgen. Städat, lagat mat, diskat och sedan slappat i görligaste mån. Så har jag stickat sockor och vantar, för då behöver jag inte tänka i någon större omfattning.  

Nu längtar jag efter att ta itu med min kreativa sida! Jag är så sugen på att skära tyger och skapa stora vackra lapptäcken. Jag är sugen på att gå igenom skåp och lådor för att se om jag kan leva utan något av allt det som vi har undanstoppat. Rensa och slänga är inte min bästa gren, men jag är sugen på att försöka. Jag brukar få sådana anfall med jämna mellanrum och nu pockar det alltså på igen. Sådana aktiviteter är inte tänkbara om jag inte har tiden för mig själv. Det är mycket tänkande och många svåra beslut att ta om man ska rensa! Hujedamig vad knäpp man kan vara!

 Ån-Hen-i-fruset-tillstånd.

Mitt nya år har jag inlett med Skaldemans “GI-NOLL”-diet. Jag ska bara äta fett och protein en tid framöver för att se om jag står pall för det och lyckas göra mig av med ett stort antal överflödskilon. Den gode mannen hävdar att man inte kan bli fet av att äta fett. Det är nämligen så att det är insulin som slår på fettlagringssystemet hävdar han, och insulin frigörs i kroppen så fort man sväljer en kolhydrat. Låter man bli kolhydrater så knaprar kroppen av fettlagret mellan måltiderna och man förlorar sin överflödiga isolering. Tänk om det är så enkelt! Värt att pröva är det definitivt, säger jag som har bantat bort drygt tjugo kilo vid två olika tillfällen. Då räknade jag kalorier, mätte och vägde som en besatt. Nu äter jag fett och protein när jag är hungrig och bryr mig inte ett endaste dugg om kaloriräkning och liknande. Jag antar att jag kommer att dela med mig av eventuell framgång. Om det är alldeles tyst på viktfronten så beror det på att Skaldeman är en lögnare!

Är det någon som vågar sätta en peng på att jag kommer att lyckas?

Kanske den nya sedeln “tvåhundring”?

Två hundar kronor.

Två hundar kronor – bilden har jag snott på nätet. I love that kind of humor!

Ta hand om er därute i Sveriges avlånga och snöiga land.

Här ösregnar det idag och är snorhalt. –Det är gott att ha ett hem att vara i!

KraM.

I de mentala startblocken.

Publicerat: november 6, 2010 i Uncategorized

Jag gör nu ett litet experiment och kontrollerar om jag kan skriva i Livewriter för båda mina bloggar. Det betyder – om jag lyckas att det som står här oxå finns att lläsa på blogger. Jag har inte tänkt att köra båda bloggarna parellellt med samma innehåll. Det blir så bara den här gången!  Förlåt kära vänner för eventuella upprepningar!

Strå-i-flaskaOm man kan placera sig själv i startblock, rent mentalt, så är det där jag befinner mig nu. På måndagmorgon reser jag hemifrån för att inte återvända förrän i december.

Jag ska tillbringa tre veckor på en klinik som är specialicerad på stressrelaterad sjukdom. Där har jag inte tillgång till vare sig radio, TV eller mobiltelefon. Det finns en dator med internetuppkoppling men jag är redan avrådd från att använda densamma.

Hur blir det, tro?

Tanken är att all energi ska läggas på läkning, meditation och vila. I konceptet ingår en mängd olika behandlingar och terapier av varierande slag.

Jag ser fram emot det hela med en skräckblandad förtjusning. Naturligtvis hoppas jag på att det blir en positiv upplevelse och att jag kommer därifrån med förnyad styrka och med färre stressrelaterade symptom. Framför mig ser jag en smal, stark och frisk variant av mig själv, och jag funderar på om maken kommer att känna igen mig efter de tre veckorna. Man kan inte vara alltför säker!

Spegling-i-ett-fönster.

Hur somhelst med det. Jag kommer att vara borta från bloggandet fram till advent har inträtt och jag ber att mina vänner har tålamod med mig tills dess. Just nu är jag upptagen med att skriva packlistor och planera min resa för att kunna konsentrera mig på att skriva något som helst av värde. Ta hand om er därute!

KraM.

Klädesholmen

Svensk normaltid.

Publicerat: november 1, 2010 i Uncategorized

Det går en tacksamhetens suck genom hela kontinenten idag! Äntligen! Det är så underbart att jag, min kropp och tiden nu går i samma takt igen.

Varje höst blir jag lika lycklig när jag får tillbaka min timma och kan återgå till normala gängor. När man som jag är en hopplös kvällsmänniska tär det på krafterna att behöva stå upp ur sängen en timma tidigare än vad solen visar. Om det nu händelsevis skulle vara sol.

Det finns de som säger att jag inbillar mig, när jag påstår att jag känner av den där ynkliga timman hela sommaren, ända fram tills vi återgår till det normala. Men de har fel!

Jag vet att jag är påverkad och jag vet att jag saknar min timma på morgonen och att jag har  ännu svårare att komma till ro om kvällen när jag inte är i takt med den soltid som jag jag föddes in i.  Tänk att lida av jetlag halva året! Jag är väl knappast ensam i Europa om att uppleva detta.  Tillsammans utstöter vi en kollektiv suck så det fladdrar i fjärilsvingarna i Bortre Orienten. Jag undrar om de som bestämde om detta med sommartid tänkte på vad en fjärilsvinges dallring kan åstadkomma. Troligen inte!

Jag säger välkommen normaltid. Nu kan jag återgå till det naturliga, naturligtvis!

Ha de’!

En dag ska jag berätta om vad jag ska göra för att fördriva denna trista månad!

Tills dess säger jag bara ”be careful out there”.

Här igen!

Publicerat: oktober 29, 2010 i Uncategorized

Det kanske inte är så tokigt det här ändå!

Nu är det så att jag bara bubblar på och jag prövar mig fram. Om jag händelsevis skulle ha något viktigt att säga så finns det (åtminstone tills vidare) på mitt andra ställe!

Jag har fått ett par kommentarer men jag måste tydligen godkänna dem innan de syns. Snälla Du som läser detta lägg en hälsning så att jag lär mig hur det här fungerar!

Röd som blod!

KraMarita.

Bevare mig väl, för att blogga på nya ställen igen!

Håller på att få hjärnsläpp för det var besvärligt att ens logga in här!

Prövade att lägga in en bild men fick tji! Ska pröva igen och det lär synas här om jag lyckades. Annars håller jag som sagt till på Blogspot och där trivs jag bra.  Enkelt eftersom man kan använda live-writer, som jag tycker om. Här finns det mycket som jag inte begriper. Ge mig lite tid bara!

Ha det!

KraM.

Hoppsan!

Publicerat: oktober 29, 2010 i Uncategorized

Nu har jag i varje fall flyttat! Får väl se om jag kommer hit någon gång!
Jag finns ju på blogspot annars!
KraM.

Tvångsförflyttning!

Publicerat: oktober 29, 2010 i Uncategorized

Om jag hade fått bestämma så skulle space vara som det var en gång när jag började blogga! Då var allt enkelt och jag förstod hur det funkade. En inloggning så var det klart!

Just nu lever jag i valet och kvalet. Så länge jag inte kan bestämma mig för om det här stället är bra (=i så fall ska det vara bättre än blogspot) så får det vara en öppen dörr.

KraM.

Tillfälligt avbrott!

Publicerat: juni 21, 2010 i Uncategorized
Här på spacet är det numera så fruktansvärt rörigt att jag,, åtminstone tillfälligt, drar upp mina bopålar.
Ni som är spacevänner får uppdateringar om var jag befinner mig.
Välkomna dit!
KraM.

Klagovisa.

Publicerat: maj 25, 2010 i Uncategorized

   

Jag hade bestämt mig för att inte skriva en enda rad till om detta med utförsäkring och rehabiliteringskedjan som sattes i sjön långt innan det hela var genomtänkt.

Jag hade bestämt mig för att inte skriva en rad till om arbetslivsintroduktionen som man ”erbjöds” att ta del av när dagarna med rätt till sjukersättning var slut.

Jag hade bestämt mig för att inte skriva en rad till om hur den rehabiliteringsmiljarden öddes bort utan någon effekt för mig som utförsäkrad.

 

Men jag är inte sämre karl än att jag kan ändra mig! Nu sitter jag nämligen här och är så uppfylld av mina egna ”motgångar” att jag bara måste få ut det ur systemet.

Jag står då på ruta ett igen. Jag har haft så många valser med försäkringskassan att jag nu har tappat räkningen på alla turer. Överklaganden och utredningar är vardagsmat. Sakta men säkert fylls mitt liv med blanketter och informationsfoldrar om än det ena än det andra från de myndigheter som ingår i socialförsäkringssystemet. Alla de papper som skickats till mig under senaste året har säkert renderat ett kalhygge vid det här laget.

Intyg och försäkran om vartannat, läkarutlåtanden och medicinska utredningar samt röntgen och provtagningar är ständigt återkommande delar av mitt liv. Nu har jag åter igen blivit upplyst om att det läkarintyg som föreligger inte kan anses ge fog för att jag inte har någon arbetsförmåga.

Handläggaren på försäkringskassan tror ”att det finns säkert någon typ av arbete som du skulle kunna utföra trots din problematik”. Kanske har hon rätt. Jag klarar ju nämligen både att klä mig och att äta själv. Jag kan både stå och gå om än inte särskilt länge av någondera.

Jag är dessutom ganska mångsidigt begåvad om jag får säga det själv!

MEN: -Jag har en dubbel problematik.

Å ena sidan – asteno emotionellt syndrom som i stora drag är en form av utbrändhet, men med symptom som vid en hjärnblödning.

Å andra sidan – Ehler Danlos syndrom som är en somatisk åkomma med värk och trötthet i spåren. Den varianten som jag har kallas också för överrörlighetssyndrom och är inte dödlig.

Problemet är att sjukvården är uppdelad i olika vårdsektorer och om man har mer än en diagnos och dessa interagerar med varandra, blir det väldigt svårt att få ett heltäckande läkarintyg. Alla hänvisar till någon annan och ingen har det holistiska perspektivet.

Tacka vet jag det gamla systemet med distriktsläkare! Man kände till vilken doktor man skulle få träffa och läkaren kände till sina patienter. Husläkarsystemet tillbaka tack! Fast å andra sidan om jag inte hade fått träffa en reumatolog, en specialist, så hade jag aldrig fått diagnosen heller. Det är en ganska ovanlig åkomma som inte sällan feldiagnostiseras.

Nu är livet en enda väntan på att träffa läkare och få till läkarutlåtanden som FKs handläggare kan tycka styrker min sak. En bit in i juni vet jag kanske lite mer om hur min försörjning ser ut, men just nu är det ovisst.

Det skulle vara givande att få träffa Fru Husmark och ta en diskussion om hur livet ser ut i verkligheten för oss som nu får hjälp att komma tillbaka till arbete genom regeringens storsatsning. Jag antar att jag borde vara tacksam – men det är lite svårt!

 

Nu har jag skrivit av mig så nu ska jag duscha och klä på mig.

Det är väl dags att fånga dagen kan jag tro!

KraM.